Als VA krijg je vaak de vraag om ‘iets met social media’ te doen. Soms is het maken van visuals en het inplannen van berichten genoeg. Maar wat als je klant vraagt ‘hoe krijg ik meer volgers?’ of ‘ik wil meer bereik’? Je kunt niet toveren en het is ook niet helemaal je expertise.

Maar als je serieus met een social media kanaal aan de slag wilt, heb je toch echt een strategie nodig. Voor je start heb je geen gedetailleerd plan nodig, begin gewoon, experimenteer en kijk wat werkt. Maar na een tijdje is het toch wel slim als je klant goed na gaat denken over zijn/haar doelstellingen en hoe je die kunt behalen.

Om dit voor elkaar te krijgen, heb je een strategie nodig: wat deel je wanneer, voor wie en waarom? Door een strategie te ontwikkelen, bouw je aan je online community. Je online community wordt gevormd door actieve volgers, personen die vaak liken, reageren en posts delen. Zij worden niet alleen vaak een klant, zijn dat al, maar worden ook ‘ambassadeurs’ van je klant.

Maar eerst…hoe breng je dit over aan jouw klant?

Wat ik vaak zie is de ‘kip-zonder-kop-strategie’. Gewoon lekker veel posten en zien wat er gebeurt. Als dit dan niks oplevert, gaat de klant tegen jou klagen dat er nog geen extra likes zijn. Terwijl ze al wel ‘een hele maand’ bezig is. Am I right or not? Super frustrerend voor jou als VA, maar ook voor je klant. Want hij of zij betaalt jou voor het plaatsen van berichten en verwacht dan een resultaat. Logisch, maar helaas werkt het niet zo. Zoals ik al eerder zei, social kost tijd. Heel veel tijd. Met de kip-zonder-kop-strategie kost het echter dubbel zoveel tijd. Met een goede strategie kun je in ieder geval een duidelijk pad uitstippelen.

Eigenlijk is een plan niets meer of minder dan een plan waarin je aangeeft welke doelen je wilt realiseren, waarom dat verstandig is, hoe dat aangepakt moet worden en welke middelen je moet inzetten om de gewenste doelen te behalen. Een normaal plan gaat uit van de langere termijn, al kun je met social media tussendoor wel vaker bijsturen, omdat dat nou eenmaal heel snel gaat.

Het eerste gesprek met de klant

In het eerste gesprek met jouw klant leg je uit dat social media heel veel tijd kost. En geef je aan dat je graag eerst samen een strategie wil bepalen. Je doet dat aan de hand van de volgende stappen:

  1. Start met social research
  2. Bepaal de doelen
  3. Bepaal de doelgroep
  4. Aantrekkelijke content en communicatie
  5. Uitvoer: pas op voor struikelblokken

Je kunt deze vragen door een gesprek achterhalen, maar soms is er iets meer voorwerk nodig. Zet daarom jouw notities in het eerste gesprek met de klant op papier en e-mail deze. Ga daarna nog een gesprek aan om te kijken of alles helder is. Dan schrijf je je adviesplan. Hier kom ik later op terug. Om een goed advies te kunnen geven, is het belangrijk dat jij ZELF weet van de hoed en de rand. Daarom ga ik in deze cursus in op deze vijf belangrijke punten.